2e graad duaal | Domein STEM |

FIETSINSTALLATIES

| duaal | FIETSINSTALLATIES

Wat leer ik in deze studierichting

In de opleiding fietsinstallaties duaal leer je (elektrische) fietsen, aanverwanten en hun toebehoren op vraag van de klant op te bouwen, ze af te stellen volgens constructeurvoorschriften, ze te onderhouden, storingen te zoeken, onderdelen en uitrusting te herstellen en te vervangen volgens de veiligheidsvoorschriften en de regelgeving teneinde deze rijklaar te maken. 

Je leert de diagnose en herstelling van mechanische en elektrische/elektronische componenten uit te voeren aan non-, semi- en full-intelligent elektrische fietsen en aanverwanten. Onder ‘aanverwanten’ worden bijvoorbeeld verstaan: aanhangwagens, eenwielers, rolstoelen, go-carts, e-steps, hoverboards, monowheels, e-skateboards, … 

Je combineert het leren op school én het leren op de werkplek. Zo krijg je een sterke theoretische basis én de nodige dosis praktijkervaring mee. Het traject omvat twee dagen op school en drie dagen op de werkvloer. De begeleiders op het werk bieden meer dan de helft van de leerinhouden aan.  

Focus in deze richting:

In deze studierichting ligt de nadruk op verschillende belangrijke gebieden. Een van de hoofdpunten is de opbouw en afstelling van fietsen en aanverwante producten. Daarnaast leer je hoe je mechanische en elektrische/elektronische componenten kunt onderhouden en herstellen. Veiligheidsvoorschriften en regelgeving zijn ook essentieel, zodat je veilig en volgens de normen kunt werken.

Goed om te weten:

De opleidingsduur bedraagt in principe 2 jaar, waarvan kan worden afgeweken in functie van jouw individuele leerweg. 

De opleiding fietsinstallaties duaal situeert zich op het niveau van de derde graad arbeidsmarkt finaliteit omwille van de koppeling met de verplichte algemene vorming met het oog op het behalen van een diploma secundair onderwijs arbeidsmarktgericht, binnen het domein STEM. 

Het traject voor de opleiding fietsinstallaties duaal is gebaseerd op de beroepskwalificatie fietstechnicus, niveau 4. 

Wat nadien:

Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag als fietstechnicus.
Mocht je verder willen studeren, dan zijn er verschillende opties zoals een HBO5-opleiding of doorgroeien naar een bachelor- of masteropleiding via een schakeljaar.

| DUAAL | 38 lesuren / week

GRAADORGANISATIE
ALGEMENE VORMING  
Engels B
Gemeenschappelijk funderend leerplan
Maatschappelijk vorming
Nederlands
Wiskunde
7
SPECIFIEKE VORMING  
BK fietstechnicus 8
WERKPLEKLEREN  
Werkplekleren – OAO 23
TOTAAL 38

bekijk ons

Onze school in beeld

Neem de volgende stap naar je toekomst!

Ontdek de studiemogelijkheden en carrièrepaden die onze school te bieden heeft en maak vandaag nog jouw keuze.

Scroll naar boven