3e graad dubbele finaliteit

HOUTTECHNIEKEN

HOUTtechnieken

Wat leer ik in deze studierichting

Houttechnieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting binnen de dubbele finaliteit. De leerlingen ontwikkelen onderzoekend en contextgericht inzicht in zowel toegepaste wiskunde als technologische wetenschappen, met specifieke aandacht voor massief hout, houtachtige plaatmaterialen, verspaningstechnologie en constructies. Naast het verwerven van theoretische kennis worden leerlingen actief betrokken bij praktische toepassingen van houtbewerkingstechnieken, waarbij ze leren werken met diverse gereedschappen en machines. De studierichting biedt ook een stevige basis in het begrijpen van bouwmethodes, ontwerpprincipes en duurzame houtverwerking, met het oog op zowel verdere studies als onmiddellijke tewerkstelling in de houtsector.

Focus in deze richting:

Leerlingen denken vanuit het technisch proces, waarbij ze werken met CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines en kwaliteitscontrole centraal staat.

Ze verdiepen zich in het ontwerpen, modelleren en realiseren van projecten met massief hout en houtachtige plaatmaterialen, en passen hierbij wetenschappelijke methoden toe.
Ze blinken uit in het analyseren en ontwikkelen van technische processen en systemen binnen de houtbewerking.

Daarnaast beheersen ze digitale technologieën, zoals modelleren, CAD/CAM, en de procesmatige voorbereiding, en kunnen ze efficiënt CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines aansturen.

Verschil met arbeidsfinaliteit:

Het verschil met de arbeidsfinaliteit is dat er in deze studierichting minder praktijkuren zijn en meer aandacht wordt besteed aan technische theorie.

Waar bij de arbeidsfinaliteit de nadruk voornamelijk ligt op praktische vaardigheden en directe voorbereiding op de arbeidsmarkt, richt deze studierichting zich meer op een theoretische onderbouwing van technische processen en wetenschappen. Dit betekent dat leerlingen niet alleen praktische kennis opdoen, maar ook dieper ingaan op theoretische concepten zoals toegepaste wiskunde, materialenkennis en technologie, wat hen voorbereidt op zowel verdere studies als de arbeidsmarkt.

Wat nadien:

Je behaalt onderwijskwalificatie 4 en de beroepskwalificatie operator CNC gestuurde houtbewerkingsmachines.

Aan de slag op de arbeidsmarkt: Na het afronden van je opleiding kun je direct aan de slag in de houtsector, waar je je vaardigheden en kennis kunt toepassen in verschillende functies.
Verder studeren aan de hogeschool: Je kunt er ook voor kiezen om je verder te specialiseren door een graduaat of bachelor te volgen, zoals: Graduaat Werkvoorbereider Hout, graduaat Werforganisatie, bachelor Houttechnologie, bachelor Houtconstructies, …

Deze vervolgopleidingen bieden je de kans om je expertise in houttechnologie en -constructie verder te verdiepen.

32 lesuren / week

5THT 6THT
ALGEMENE VORMING    
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Wiskunde 3 2
Geschiedenis 1 1
Wetenschappen 2 2
SPECIFIEKE VORMING    
PV Realisatie hout 6 7
TV Onderzoek 4 4
TV Organisatie 6 6
TOTAAL 32 32

bekijk ons

Onze school in beeld

Neem de volgende stap naar je toekomst!

Ontdek de studiemogelijkheden en carrièrepaden die onze school te bieden heeft en maak vandaag nog jouw keuze.

Scroll naar boven