3e graad dubbele finaliteit

MECHANISCHE VORMGEVINGSTECHNIEKEN

MECHANISCHE VORMGEVINGSTECHNIEKEN

Wat leer ik in deze studierichting

Ben je technisch aangelegd én wil je later alle opties openhouden? Dan is Mechanische Vormgevingstechnieken iets voor jou! In deze richting leer je werken met de nieuwste machines en technologieën, zoals CNC-machines, 3D-printers en lasersnijders. Maar je doet nog veel meer! Je combineert praktijkervaring met diepere theoretische kennis, zodat je niet alleen weet hoe dingen werken, maar ook waarom. Je leert draaien, frezen, monteren én ontwerpen met software zoals Inventor, zodat je zelf aan de slag kunt gaan met technische tekeningen en ontwerpen. Hier leg je de basis voor een toekomst in de industrie, of je nu meteen wil gaan werken of verder wil studeren.

Focus in deze richting:

Mechanische Vormgevingstechnieken is een opleiding met een mooie mix van praktijk en theorie. In het atelier werk je met echte machines en leer je producten maken van A tot Z. Tegelijkertijd krijg je ook de nodige theorie om te begrijpen hoe de technologie werkt. Van het instellen van machines en het lezen van technische tekeningen tot het beheersen van materiaalkunde en moderne productietechnieken. Alles komt aan bod! Door deze veelzijdige aanpak word je voorbereid op zowel de arbeidsmarkt als eventuele verdere studies in een professionele bachelor of graduaat.

Verschil met A-finaliteit:

In de dubbele finaliteit krijg je meer theorie en achtergrondkennis dan in de arbeidsfinaliteit. Het draait niet alleen om het uitvoeren van taken, maar ook om het begrijpen van de technologie achter de machines. Dit geeft je meer kansen om door te stromen naar het hoger onderwijs, zoals een bachelor of graduaat in een technische richting. Tegelijkertijd ben je, dankzij de uitgebreide praktijkervaring, ook klaar om meteen te gaan werken in de mechanische sector als je dat wilt. Deze richting houdt alle opties voor je open!

Wat nadien:

Na Mechanische Vormgevingstechnieken heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt direct aan de slag als CNC-operatormachinebediener, of in de productie of het onderhoud van machines. Maar als je liever verder studeert, kun je kiezen voor een professionele bachelor of graduaat in technische richtingen zoals werktuigkunde, elektromechanica, of industrieel ontwerp. Door de goede balans tussen theorie en praktijk ben je op beide opties goed voorbereid.

32 lesuren / week

5TMVT 6TMVT
ALGEMENE VORMING    
Godsdienst 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Wiskunde 3 2
Geschiedenis 1 1
Wetenschappen 2 2
SPECIFIEKE VORMING    
PV Vormgevingstechnieken 6 7
TV Verspaningstechnieken 2 2
TV Computergestuurde machines 2 2
TV Toegepaste mechanica 2 2
TV Constructie 2 2
TV Technisch tekenen en documenteren 2 2
TOTAAL 32 32

bekijk ons

Onze school in beeld

Neem de volgende stap naar je toekomst!

Ontdek de studiemogelijkheden en carrièrepaden die onze school te bieden heeft en maak vandaag nog jouw keuze.

Scroll naar boven