3e graad duaal | Domein voeding en horeca |

RESTAURANT EN KEUKEN

| duaal | RESTAURANT EN KEUKEN

Wat leer ik in deze studierichting

Je leert in de opleiding restaurant en keuken duaal: 
– voedingsmiddelen binnen de keuken te bestellen en te ontvangen, de noodzakelijke voorbereidingen te doen, koude en warme maaltijden volgens de gepaste culinaire technieken en/of volgens technische fiche te bereiden, de gerechten af te werken en de kwaliteit te controleren teneinde kwaliteitsvolle maaltijden af te leveren aan de gast; 
– de gasten te ontvangen, gerechten en dranken voor te stellen, bestellingen op te nemen en door te geven aan het bar- of keukenpersoneel, dranken en/of gerechten te serveren en ze eventueel aan tafel af te werken, af te rekenen teneinde de gast optimaal te bedienen. 

De leerling dient zijn opleidingstraject te vervullen binnen deze 2 verschillende contexten, namelijk zaal en keuken. 

Je combineert het leren op school én het leren op de werkplek. Zo krijg je een sterke theoretische basis én de nodige dosis praktijkervaring mee. Het traject omvat twee dagen op school en drie dagen op de werkvloer. De begeleiders op het werk bieden meer dan de helft van de leerinhouden aan.  

A young man working in a professional kitchen, cooking with a frying pan.

Focus in deze richting:

In deze studierichting ligt de focus op het volledige proces van voedselbereiding en gastvrijheid. Leerlingen leren voedingsmiddelen bestellen en ontvangen, de nodige voorbereidingen treffen en zowel koude als warme maaltijden bereiden volgens culinaire technieken of technische fiches. Daarnaast ontwikkelen ze vaardigheden in het afwerken en controleren van gerechten om kwaliteit te waarborgen. Ook worden ze getraind in het ontvangen van gasten, het voorstellen van gerechten en dranken, het opnemen en doorgeven van bestellingen aan de bar of keuken, en het serveren en eventueel afwerken van gerechten aan tafel. Tot slot leren ze professioneel afrekenen om een complete dienstverlening te bieden.

Goed om te weten:

De opleidingsduur bedraagt in principe 2 jaar, waarvan kan worden afgeweken in functie van jouw individuele leerweg. Je ontvangt een maandelijkse leervergoeding bij een OAO. 

De opleiding restaurant en keuken duaal situeert zich op het niveau van de derde graad arbeidsmarkt finaliteit omwille van de koppeling met de verplichte algemene vorming met het oog op het behalen van diploma secundair onderwijs arbeidsmarktgericht, binnen het domein VOEDING EN HORECA. 

Het traject voor de opleiding restaurant en keuken duaal is gebaseerd op de beroepskwalificaties:  
– hulpkok, niveau 3 
– kelner, niveau 4 

Wat nadien:

Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag als keukenmedewerker, hulpkelner, kelner of hulpkok.
Als je ervoor kiest om verder te studeren, heb je de mogelijkheid om een HBO5-opleiding te volgen of via een schakeljaar door te stromen naar een bachelor- of masteropleiding.

| DUAAL | 38 lesuren / week

GRAADORGANISATIE
ALGEMENE VORMING  
Engels B
Gemeenschappelijk funderend leerplan
Maatschappelijk vorming
Nederlands
Wiskunde
Frans B
8
SPECIFIEKE VORMING  
BK hulpkok
BK kelner
7
WERKPLEKLEREN  
Werkplekleren – OAO 23
TOTAAL 38

bekijk ons

Onze school in beeld

Neem de volgende stap naar je toekomst!

Ontdek de studiemogelijkheden en carrièrepaden die onze school te bieden heeft en maak vandaag nog jouw keuze.

Scroll naar boven