Een leerkracht die tien jaar geleden met pensioen ging, komt de leraarskamer binnen.
Hij schudt mijn hand, kent mijn naam nog. Ik van mijn kant ben zijn naam vergeten maar ik herinner me hem nog levendig. Hij probeerde toen steeds rokers van hun verslaving af te helpen. Ik weet dat nog omdat ik toen zelf nog rookte.
De man is aangenaam verrast door het zithoekje dat er nu wel is maar toen hij hier lesgaf nog niet. De tafel in de computerruimte herinnert hij zich wel ‘maar de lampjes waren er toen nog niet,’ zegt hij terwijl hij bewonderend de lange tafel overschouwt.
‘Dat klopt,’ zeg ik, ‘daar heeft onze nieuwe directeur voor gezorgd.
De man is hier op bezoek voor een project dat hij met de b-stroom van de eerste graad wil opzetten. Er is een nijpend lerarentekort en we zien wel vaker gepensioneerde anciens van onze school in onze schoot terugkeren en dat is altijd een blij weerzien.
Hij zegt met geamuseerde blik dat je ‘al ver moet lopen voor je nog iemand tegenkomt die je kent van vroeger.’
Terwijl ik deze woorden schrijf zit ik in de leraarskamer waar die prachtige tafel staat, aan de laatste computer naast het raam, daar zit ik graag. Het stormt. Het is de dag van de storm Eunice. De leerlingen en de leerkrachten mochten om twaalf uur naar huis; veiligheid voor alles, u weet dat.
Buitenschoolse activiteiten (1)
Er gebeurt weinig op het front van de buitenschoolse activiteiten, zoals u weet. We leven immers nog steeds in een coronaregime dat het schoolleven grondig aan banden legt. Toen ondergetekende voor alle vijfdes en zesdes vorige week Cinema Cartoon’s afhuurde en naar de film ‘Dealer’ (2021) ging kijken, hoorde men in de wandelgangen leerkrachten morren dat hun lessen zouden wegvallen. School lopen betekent nu meer dan ooit ‘op school aanwezig zijn’. Dat was ooit anders, in het pre-coronatijdperk kon men het aantal uitstappen op een schooljaar soms niet op twee handen tellen.
Buitenschoolse activiteiten (2)
Wat doet een leerkracht Nederlands als de helft van zijn klas afwezig is door een klassikale uitstap? Hij maakt er het beste van en plant à l’improviste een klein uitstapje met 6tmvt naar Het Schoonselhof. Daar liggen een aantal graven die in de lessen Nederlands ook aan bod komen: het graf van Paul Van Ostaijen en dat van Paul De Vree. Maar ook de 19e-eeuwse graven van Peter Benoit worden aan de leerlingen getoond.
Bezoek aan mevrouw Milants
Wij bezochten afgelopen week mevrouw Rita Milants in haar klaslokaal dat recentelijk vernieuwd werd. Wij waren benieuwd naar de impact van de voortschrijdende digitalisering en wij waren maar wat blij naast het nieuwe witbord (links) ook nog een klassiek krijtbord aan te treffen. Er gaat immers niets boven de kracht van een krijtje en een bord.
Make-over van de lokalen in de C-blok
Wij liepen vervolgens naar het bureau van Wouter De Vocht en stelden hem een aantal vragen over het hoe en waarom van de nieuwe digitaliseringsgolf. Wouter is de projectmanager die de leiding heeft over de het plaatsten van de nieuwe projectoren en witborden in 24 klassen in de C-blok. Twaalf klassen werden reeds voltooid, nog twaalf klassen zullen volgen in de paasvakantie, daar zullen Swa en Eddy voor zorgen. Wij spraken met Wouter over de lichtintensiteit en de energiezuinigheid van de nieuwe ‘beamers’, over de reflectie op witborden, over afstandsbedieningen en over laptops en tablets en kwamen wijzer weer naar buiten.
The Litter Challenge
The Litter Challenge is een innovatief zwerfvuilproject van de organisatie GoodPlanet Belgium. Onze leerlingen van 5BSO kregen tijdens een eerste workshop verschillende psychologische technieken om het gedrag van anderen positief te beïnvloeden.
Ze werden uitgedaagd om zelf een oplossing te bedenken om het zwerfvuil te terug te dringen en positief gedrag bij leeftijdsgenoten te stimuleren.
Tijdens de lessen PAV zijn ze hiermee enthousiast aan de slag gegaan.
Eens hun idee ontworpen, en een prototype gemaakt was, dienden ze het in bij de organisatie van The Litter Challenge.
De foto’s zijn van klas 5BCVb
Leerling op Canvas
Imad Rahmouni (links) die voetbalt bij de City Pirates en die nu te zien is in het Canvasprogramma F. C. United. Hij vertoeft op de foto in het gezelschap van nieuwe leerkracht Diederik Vos (rechts), een bevlogen nieuwe leerkracht die de leerlingen heuse essays laat schrijven. Op Instagram deden wij een klein interviewtje met hem. Ook op instagram, ziet u onze bij de houtafdeling afgestudeerde leerling Omer Brams die nu de Europese catwalks siert met zijn elegante verschijning; en gingen wij snel even met de camera door het lokaal van Davy Schuer om de fantastische projecten te laten zien waar de tweede graad IW aan werkt.
En hiermee, beste vrienden van Don Bosco, sluiten wij dit overzicht af.
Uw webmaster.